Wijn en rozen

In de soefitraditie zijn wijn en rozen belangrijke symbolen. Wijn staat voor de spirituele lessen. De wijnschenker is de leraar die onderwijst. De roos is de eenheid achter de verscheidenheid en de Geliefde. Hier lees je welke wijnschenkers mij onderwijzen en inspireren.

Van meditatie tot neurobiologie en weer terug

In mijn ‘jonge’ jaren heb ik veel gelezen in het Padwerk van Eva Pierrakos. Een mooie combinatie van psychologische concepten en spiritualiteit. Dit gaf mij handvatten en een kader om mijn ervaringen onder woorden te brengen en een plek te geven. 

Tijdens mijn studietijd raakte ik erg geïnteresseerd in meditatie en de relatie tussen lichaam, mind en ziel. Ik leerde mediteren bij Tafelstraat 13 in Maastricht en ging met hen mee naar weekenden in Huy. De boeken van Joan Borysenko (collega van Jon Kabat-Zinn) gingen uit van het spirituele perspectief maar gaven daarbij de (wetenschappelijke) uitleg en mind-body oefeningen die me leerden om in mijn stiltepunt te komen.

Rond 1995 kwam ik in aanraking met Marieke de Vrij (www.devrijemare.nl). Ik heb een enorme waardering voor haar werk en inspiraties. Marieke spreekt heel helder, diepgaand en precies over leven vanuit je diepste essentie. Van haar leerde ik over Zelf-trouw en dat ik, om deelnemer te kunnen zijn, in de eerste plaats ten diepste met mijzelf verbonden dien te zijn.

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de helende beweging: Wat is dat in mensen dat ze onverwoestbaar door blijven gaan op zoek naar heelheid? En wat is heelheid? Heel veel therapievormen en interventies die ik in de psychologie leerde, kon ik pas echt begrijpen en doorgronden aan de hand van de teksten van Marieke de Vrij (hierboven genoemd) en Pamela Kribbe. Dit perspectief is naar mijn mening onmisbaar als je echt heel wilt worden.

Ik vind het fascinerend hoe lichaam en geest samenwerken. Ik volg onderzoekers als Allan Schore, Bruce Perry en Dan Siegel, maar ook dichter bij huis, Lenneke Alink (Universiteit Leiden), op de voet. Hun neuropsychologisch onderzoek is ontzettend vernieuwend en laat zien hoe ingenieus ons lichaam zich steeds weer aanpast. Hun werk biedt belangrijke aanknopingspunten voor mijn begeleiding.

Rond
“En weer terug” staat er in de titel. Ik vind het heerlijk om allerlei dingen uit te zoeken in wetenschappelijke boeken en artikelen. Ik wil altijd precies weten hoe het zit. Hoe meer ik weet, hoe meer ik de waarde en waarheid zie van al die stromingen waar ik me als tiener en jonge twintiger al intuïtief toe aangetrokken voelde. Ik heb het mediteren de laatste jaren weer serieus opgepakt en doe regelmatig mee aan stilteweekenden en retraites.

Onderdeel zijn van
Veel van de concepten van waaruit ik werk heb ik aan kunnen scherpen in diepgaande gesprekken met goede vrienden en collega’s. Sommigen van hen zijn zeer begaafde therapeuten. Verhelderende en verlichtende gesprekken, waarvan ik hoop dat ze nooit stoppen.

Een grote inspiratiebron zijn altijd de mensen met wie ik heb mogen werken. Daar ligt mijn hart: te zien hoe iemand weer de weg naar zijn eigen wijsheid vindt en stukjes van de barrières af kan breken. Ik ben blij dat ik getuige mag zijn en een bijdrage kan leveren aan hun weg naar verbinding.

error: Content is protected !!